Page builders för WordPress

Varför man bör undvika att använda en page builder.

Innan vi går djupare in på varför page builders inte är lämpliga för webbplatser, låt oss först förklara vad en page builder är. En page builder är ett plugin som tillåter dig att skapa anpassade sidor utan att behöva koda. De erbjuder ett dra-och-släpp-gränssnitt som gör det enkelt att lägga till innehåll och bilder på dina sidor. Exempel på page builders för WordPress är WP Bakery, Visual Composer. Divi, Elementor, m.fl.

Page builders för WordPress

Långsamt

Webbplatser som använder page builders är betydligt långsammare än ”traditionella” WordPress webbplatser. Anledningen till detta är ganska enkel: En page builder lägger till mycket extra kod på din webbplats, såsom inbäddade script, styling-effekter och dolda element. Dessutom kräver den ytterligare tillägg och resurser för att stödja alla sina funktioner. Detta ökar laddtiden för webbsidorna och försämrar såklart användarnas upplevelse av din webbplats.

Problem vid underhåll och uppdateringar

Page builders krockar ganska ofta med andra plusgins vilket gör att du får problem vid uppdateringar. Det ger ofta problem också i frontend med olika typer av defekter. Plugins för språkhantering, seo, med mera i kombination med en page builder ger inte sällan upphov till problem.

Dåligt för SEO

Ett av de största problemen med en page builder är att de kan generera sidor som inte är sökmotorvänliga. De flesta page builders skapar mycket kod som inte är nödvändig för sidan att fungera, denna extra kod kan skapa svårigheter för Google och andra sökmotorer att indexera dina sidor korrekt.

Sökmotorer kommer att ha problem med att spindla den röriga koden som skapas av en page builder och risken är stor att du kommer att ranka lägre. Lägg till detta de längre laddtiderna så försämrar du dina möjligheter att synas på Google.

Sårbar för hackare

Ett annat stort problem är säkerheten. En page builder producerar mängder med ingångsvägar för hackare i den extra kod på den lägger till. Hackare riktar in sig på populära WordPress tillägg och försöker få tillgång till vilken webbplats som helst som använder t.ex. WP Baker eller Elementor.

Page builders är några av de mest använda WordPress-tilläggen och därmed en vanlig måltavla för hackare.

Använd Gutenberg, WordPress inbyggda redigeringsgränssnitt

Gutenberg är WordPress egna inbyggda block-redigerare och gör användandet av en page builder överflödigt. Gutenberg är integrerad med WordPress och gör att det enkelt går att redigera och bygga upp sidor med hjälp av flexibla block. Gutenberg kräver ingen kodningskunskap och är ofta snabbare, enklare och mer kraftfull än en page builder.

Gutenberg är standardredigeraren i WordPress. Den ger en responsiv layout utan att blanda in andra plugins. Vi baserar våra WordPress-siter på Gutenberg och kan hjälpa er med alla typer av anpassningar och utveckling.

Vill du veta mer om hur man bygger en site som konverterar riktigt bra?

Linda Brynå
Projektledning
[email protected]
0733-58 72 06